-מעשה אורג-
"בְּבֶגֶד צֶמֶר אוֹ בְּבֶגֶד פִּשְׁתִּים אוֹ בִשְׁתִי אוֹ בְעֵרֶב"
מכונות האריגה העתיקות, פעלו באופן מכני יחסית פשוט, אך הן היו חידוש טכנולוגי משמעותי בזמנן. המכונה שנקראת גם נול, שימשה לשזירת חוטי שתי וערב ליצירת בד.
חוטי השתי (ברבים), הם החוטים שנמתחים לאורך הנול (מלמעלה למטה). הם קבועים ונשארים מתוחים בזמן האריגה. חוט הערב (ביחיד) הנו העובר לרוחב הבד, בין חוטי השתי – והוא זה שמועבר מצד לצד בכל פעם (הלוך ושוב).
חוטי השתי מושחלים דרך לולאות העשויות חוט או מתכת המותקנות על-גבי 'מַשְלֵב'. הכנה זו נקראת בלשון חז"ל 'מיסך'. בעזרת דוושות רגל, האורג מרים ומוריד קבוצות של חוטי שתי, כדי ליצור רווח – שיאפשר לחוט הערב לעבור דרכם.
חוט הערב מועבר דרך הרווח שנוצר בין חוטי השתי. הדבר נעשה בעזרת 'סירה' קטנה (shuttle) שבתוכה מגולגל חוט הערב. בלשון חז"ל נקרא 'סירה' זו בשם 'בוכייר'.
ה'סירה' מועברת מצד אחד של הנול לצדו השני.
לאחר כל העברה (של חוט הערב), האורג דוחף אותו למקומו כדי להדק את האריגה – פעולה זו נעשית בעזרת כלי שנקרא נַבּוּט או בַּטָּן
התפתחות הנולים
- במצרים העתיקה וביוון היו נולי 'עמוד' או נולי 'קיר' – חוטי השתי היו תלויים אנכית, והערב הוכנס בהם ידנית.
- בימי הביניים, הופיע באירופה הנול האופקי עם הדוושות – שיפור עצום שאיפשר ייצור מהיר ומדויק יותר.
- המהפכה התעשייתית הכניסה נולים מכניים שפעלו על אנרגיית מים ואחר כך קיטור – כמו נול הג'קארד (Jacquard), ששלט על תבניות האריגה בעזרת כרטיסים מנוקבים (מעין התחלה של מחשוב טקסטיל).
מעניין לדעת
- נול הג'קארד נחשב ל"אב הטכנולוגי" של המחשב, כי הכרטיסים המנוקבים שלו היו הבסיס לרעיון התכנות.
- אריגה כפולה הייתה קיימת כבר במאה ה-8 בסין – טכנולוגיה מתקדמת לתקופתה.
- האריגה האנדית (מהרי האנדים) נחשבת עד היום לאחת המורכבות בעולם – והכל ביד, בלי מכונות.