דילוג לתוכן הראשי

פרשת בלק - כתובת בלעם: עדות ארכאולוגית לנביא המקראי (יש לי מושג)

הכתובת המחוקה בחלקה
כתובת Deir Alla (כתובת בלעם), צילום Disdero, על פי Wikimedia Commons, רישיון CC‑BY‑SA 4.0

כתובת מתל 'דיר עלא' מאירה באור חדש את דמותו של בלעם

🕍 כתובת בלעם - עדות נבואית חיצונית על נביא מהתורה

כתובת בלעם בן בעור היא כתובת עתיקה ונדירה שנמצאה בחפירה ארכאולוגית בשנת תשכ"ז (1967) בתל דיר עלא שבירדן, סמוך לנהר הירדן ולנחל יבוק - אזור המזוהה לפי חלק מהחוקרים עם סוכות המקראית. הכתובת עצמה מתוארכת לתקופה שמקבילה פחות או יותר לדור נביאי ישראל הראשונים (בערך בין 880 ל-760 לפני הספירה), והיא מהווה תיעוד ייחודי של דמותו של בלעם בן בעור - נביא הנזכר בתורה בפרשת בלק.

📜 מה בכתובת?

הכתובת חרותה על קיר מטויח בגובה מטר, ורוחב של כ-30 ס"מ, ונכתבה בדיו שחורה ואדומה. למרות שמצב ההשתמרות שלה בעייתי מאוד, החוקרים הצליחו לשחזר מתוכה כמחצית מהשורות - רובן בסגנון שירי או נבואי.

בכתובת נזכר בלעם בן בעור, אשר מתואר כמי ש"חוזה באלהין" – כלומר, מקבל מסרים אלוקיים. מתוארים שם מראות שמימיים, התרחשויות על-טבעיות, ותיאורים אפוקליפטיים המזכירים חרון אף שמיימי, הפלה של אור, וחורבן שיבוא על הארץ - במעין סגנון המזכיר נבואות זעם.

🔎 היחס למסורת ישראל

לפי מקורותינו בתורה, בלעם בן בעור היה נביא גוי אשר זומן ע"י בלק בן צפור לקלל את עם ישראל, אך ה' הפך את קללתו לברכה. חז"ל מבארים שהוא אכן היה בעל מדרגה נבואית כלשהי, אך כוחותיו שימשו לרשע, ותכליתו הייתה לעמוד נגד רצון ה'.

הכתובת הזו - אף שנכתבה מחוץ לגבולות ישראל, בשפה הדומה לארמית או כנענית - מהדהדת אלינו את דברי התורה בכך שהיא מתארת את בלעם כנביא בעל קשר לשמיים, אשר מקבל מסרים מאת הא־ל. בכך, זו אחת מהעדויות החוץ-מקראיות הבודדות לדמותו של נביא מן המקרא.

🪔 משמעות רוחנית

כתובת זו משמשת כלי עזר להבנת תקופת המקרא, במיוחד בכל הנוגע לאופן שבו גם העמים שמסביב לישראל הכירו בנביאים ובתקשורת עם הכוחות העליונים. היא גם מדגישה את הפער בין נביאי ישראל הצדיקים - כדוגמת משה, ישעיהו ועמוס - לבין בלעם, שחז"ל מתארים אותו כ"שונא ישראל", שעינו הרעה וחמדתו העבירוהו על דעתו.

תגובות